hepa

f

A HCV pszihológiai következményei

Gabriella, kérlek, megosztanád velünk azokat az érzéseket, amik eltöltöttek, amikor meghallottad a diagnózisodat?
Egy világ összedölt bennem. Az első 24 órát nagyon nehéz volt túlélni. Orvosként tisztában voltam állapotom összes következményeivel.

Hogyan birkóztál meg a negativ érzésekkel, rossz kedvel? Mi adott erőt?
-Nagyon nagy erőt adott az férjem, szüleim, barátaim. Elöttem lebegett a célom - hogy gyermekeim támasza és nem pedig terhe legyek. Ez volt a fő motivációm – a gyermekeim. A családom és a barátaim voltak a fő erőforrásaim.

Meséld el, légy szives, féltél-e a közvéleménytöl és mi lett a történeted vége?
-A közvéleménytöl féltem legkevésbé, habár több mint 10 év pszichoterápiás tapasztalatom van, ami nyilván közre játszik. És a legközelebbi környezetem, barátaim, akik tudtak a betegségemröl, mind orvosok és pszichoterapeuták, akik nagy támaszom voltak. A szélesebb körű ismerőseim gyógyulásomig nem tudtak a betegségemröl, de nem azért, mert féltem, hogy elítélnek, hanem mert nem szerettem volna, ha sajnálnak.
Végül a Grateciánónak köszönhetően már egészséges vagyok, és szeretném, ha a példám segítene másoknak is túljutni ezen a nehéz úton. Sok szomorú történetet hallottam, amikor a betegektöl elfordultak rövidlátó barátaik és ismerőseik, mások okot kerestek, hogy elbocsássák beteg kollégáikat és még sok más kellemetlen történet. Éppen ezért próbálok minnél hangosabban beszélni nem csak a HCV radikálisan uj kezeléséröl, hanem a terjedéséröl is és a mindennapi komunikáció veszélytelenségéröl.

Kértél e pszichológiai segítséget szakemberektől?
-A legközelebbi környezetem, hála Istennek, vagy tapasztalt orvosokból, vagy kompetens pszichológusokból áll. Nyílván, mint barátok és nem mint szakemberek szoktunk beszélgetni, de szakmályuk még is befolyásolja hozzáállásukat. És igen, pszichológiai segítséget is kértem - ez mindennapi életem egyik része, egy fajta fontos öngondoskodás.

Most, amikor egészséges lettél, tele erővel és energiával, mit ajánlanál azoknak az embereknek, akik a "csendes gyilkos" kelepcéjébe estek?
-Elsősorban és mindenek előtt azt, hogy tudatosuljonk bennük, a vírusos hepatitis C ma már nem ítélet. A gyógyuláshoz vezető út szakemberektöl kapott segitséggel kezdődik. Ha érzelmileg nehéz - pszichológust avagy pszichoterapeutát javaslok, fontos megosztani, kibeszélni, hangot adni problémáinknak.
Ami az orvosi részét illeti - ne késleltesse a kezelést egy megbízható orvosnál, aki javasolja az összes szükséges vizsgálatokat és utánna magas színvonalú, biztonságos és hatékony kezelést biztosit minimális mellékhatásokkal. Büszke vagyok, hogy részt vehetek egy ilyen programban, támogatni és segíteni tudok a betegeknek. Nagyon jó látni, ahogy mások is ujjászületnek. Mert én igy látom a gyógyulást, mint egy második lehetőséget egy teljes értékű, boldog, ismételhetetlen és értékes életre. Minden HCV betegnek őszintén kivánom ezt átélni.

Vissza a Blogra

© 2017-2018 Logical Management LP. All Rights Reserved. - Weboldal: Szemi

Please publish modules in offcanvas position.