hepa

f

HCV Gyermekeknél

Gyermekeknél a vírusos hepatitis C kevésbé gyakori, mint felnőtteknél. A hepatitis C gyakorisága átlagosan felnőtteknél 3%, mig a gyerekeknél ez a szám 0,4%. A gyermekek fertőzésének leggyakoribb módja a

perinatális átvitel, vagyis az anyától a gyermekig. De mivel ennek kockázata 4-6%, a vírusos hepatitis C-ben beteg gyermekek száma is többszörösen kissebb, mint a felnőtteké. Mégis ezzel együtt több tízezer gyerekről beszélünk világszerte. A fertőzés kockázatát fokozó tényező az anya vírusszámának szintje.

 

A természetes szülés, valamint a szoptatás nem növeli az átvitel kockázatát, ezért a fertőzött anya megszülheti egyedül gyermekét természetes úton (ha nincs más ellenjavallat) és szoptathatja is gyermekét. A serdülőkorban a fertőzés módjai ugyanazok, mint a felnőtteknél (fertőzött vérrel való érintkezés, szexuális úton, tetoválás, injekciós drog használata stb).
A betegség lefolyása gyermekeknél is főleg néma és tünetmentes, de ugyanakkor jóindulatúbb, mint a felnőtteknél. Habár ritkán előfordulhat agresszív lefolyás is akár májzsugor kialakulásával.

 

A 12 évesnél idősebb gyermekek kezelése majdnem megegyezik a felnőttek kezelésével. A Sofosbuvir-t az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) engedélyezi 12 éves kórtol. Van orvosi tapasztalat 6-11 éves gyermekeknél is, bár ez még nem szerepel a gyógyszerek használati utasitásában.

 

Kérdések vagy kétségek esetén - szivesen válaszolunk és segítünk Önnek!

Vissza a Blogra

© 2017-2018 Logical Management LP. All Rights Reserved. - Weboldal: Szemi

Please publish modules in offcanvas position.